fbpx

Rajská omáčka s hovězím masem

Někteří ji nesnáší, jiní ji milují 🙂 Tradiční česká omáčka „Rajská“, podávaná s hovězím masem a knedlíkem. Já jsem zvolila místo knedlíku zdravější verzi a to celozrnné těstoviny.
Délka přípravy: minut
Počet porcí: 5
Ingredience:
  • 1 kg hovězí libové maso

  • 1 ks cibule

  • 1 ks mrkev

  • 500 g loupaná rajčata v konzervě

  • 50 g protlak

  • 300 ml voda

  • 300 ml polotučné mléko

  • 2 ks bobkový list

  • 3 ks nové koření

  • 2 lžíce ghee

  • tekutá Stévie na doslazení

  • sůl

  • pepř

Postup přípravy

Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. 1PL ghee necháme rozpustit v tlakovém hrnci a plátky masa na něm krátce orestujeme z obou stran. Orestované maso vyndáme bokem a do tlakového hrnce přidáme druhou PL ghee. Na něm opět krátce orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přihodíme jednu celou mrkev, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Podlejeme 500ml vody a vrátíme maso zpět do hrnce. Dusíme cca 1 hodinu. Jakmile je maso měkké, opět jej vyndáme bokem na talíř. Z vývaru se zeleninou a kořením odstraníme bobkový list a kuličky nového koření. Přidáme plechovku oloupaných rajčat, protlak a krátce vaříme. Nakonec přidáme mléko a tyčovým mixérem rozmixujeme, abychom dosáhli konzistence omáčky. Dochutíme sladidlem, popřípadě solí a pepřem. Podáváme s celozrnnými těstovinami a plátkem hovězího masa. Buďte fit a s úsměvem na tváři!